Υγιεινή

Επειδή η Ιατρική δεν ήταν σε προχωρημένο στάδιο ,ιδιαίτερα στην επαρχία, είχαμε πολλούς θανάτους από ασήμαντες ασθένειες.Οι αρρώστιες,ως επί το πλείστον, αντιμετωπίζονταν με "λιάτσια" (γιατροσόφια).

Σε πονόκοιλους έβαζαν ζεστά επιθέματα και σε περίπτωση σκωληκοειδίτιδας ο άρρωστος πέθαινε.

Για πόνους των αυτιών χρησιμοποιούσαν ποντικόλαδο.

Το ποντικόλαδο γινόταν ως εξής:

Όταν μια γυναίκα έβρισκε 4-5 νεογέννητα ποντικάκια .τα έβαζε μέσα σε ένα μπουκάλι λάδι.Με τον καιρό το ποντικόλαδο γίνονταν φάρμακο.

Όταν σρταμπούληγαν ή έσπαζαν χέρια ή πόδια έτρεχαν σε πρακτικούς .Αυτοί έδεναν το σπασμένο πόδι ή χέρι σε δυο σανίδες.

Για τον πονόλαιμο χρησιμοποιούαν πίτυρα ζεστα ή πράσσο ψημένο.

Για τα κρυολογήματα βάζανε άπλυτο μαλλί με ρακί στο στήθος καί για το βήχα έπιναν το "πόντσι"(πακί βρασμένο με ζάχαρη).

Για τα σπυράκια έκαναν το εξής τελετουργικό:Όποος έβγαζε σπυράκια έπρεπε να πάει στη βρύση και να φέρει το "αμίλητο" νερό.Έπρεπε δηλαδή να φέρει νερό από τη βρύση χωρίς να μιλήσει σε κανέναν.Στη συνέχεια έριχνε το νερό σε χώμα κυδωνιάς και αλείφονταν με αυτό.

Για το "μάτιασμα"  έσβηναν το "μονόκερο".Μέσα σε ένα ποτήρι νερό σβήνανε τρία κομμάτια κάρβουνο από τη σόμπα και σταύρωναν το ποτήρι με το μονόκερο(ξύλινος σταυρός) και έδιναν στον ματιασμένο να πιει τρεις φοές και τον άλειφαν στο σώμα και στο πρόσωπο με το νερό.

Για να μη κλαίνε τα παιδιά τη νύχτα και να είναι ήσυχα πολλές μητέρες τους έδιναν το "μάκο"(υπνοβότανο).

 

 

.

Καλλωπισμός γυναικών

Από την παλιά εποχή ακόμη οι γυναίκες ενδιαφέ­ρονταν για την ομορφιά τους.

Χρησιμοποιούσαν μάλιστα ένα κατασκεύασμα για το πρόσωπο που φτιάχνονταν ως εξής: μέσα σ' ένα κυπελλάκι έριχναν ασπράδι από αυγό, κερί και υδράρ­γυρο και το άφηναν στον ήλιο για αρκετές μέρες. Με­τά άπλωναν αυτό το μείγμα στο πρόσωπο τους και γίνονταν άσπρες σαν το γάλα.

Στα μάγουλα έβαζαν κοκκινάδι και όταν ήθελαν να βάψουν τα μαλλιά τους χρησιμοποιούσαν καρυδό-τσουφλες. Τις τύλιγαν στα μαλλιά μ' ένα μαντήλι και το κρατούσαν όλο το βράδυ. Το πρωί τις ξέπλεναν και τα μαλλιά τους αποκτούσαν ένα ωραίο καστανοκόκκι-νο χρώμα.