Η θρησκευτική πίστη των κατοίκων με τις λα­τρευτικές εκδηλώσεις της ήταν και είναι το επίκεντρο της καθημερινής ζωής. Αξίζει να την παρακολουθή­σουμε.

 

ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ

«Άγια Βαρβάρα μήνυσε

κι ο Σάββας αποκρίθηκε

— Για μάστε ξύλα και άχυρα

και σύρτε και στο μύλο

γιατί Αι-Νικόλας έρχεται

με χιόνια φορτωμένος». Πρώτη μεγάλη γιορτή είναι της Αγίας Βαρβάρας που γιορτάζεται στις 4 του Δεκέμβρη.

Τη μέρα αυτή σ' όλα τα σπίτια κάνουν «παρτά-λια». «Παρτάλια» κάνανε και στη γιορτή της Αγίας Αικατερίνης. Τα «παρτάλια» γίνονταν ως εξής: με ένα πανί μούσκευαν με λάδι το τηγάνι. Έβαζαν νερό με ζάχαρη και λίγο λάδι. Τα μούσκευαν στο νερό και έριχναν από πάνω καρύδια. Τα «παρτάλια» τα έστελναν σε συγγενείς.

Μετά τη γιορτή της Αγίας Βαρβάρας ακολουθεί η γιορτή του Αγίου Σάββα στις 5 του Δεκέμβρη αλλά δεν αναφέρονται εκδηλώσεις.

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Στις 6 Δεκεμβρίου γιορτάζεται η γιορτή του Αγίου Νικολάου. Όλοι φορούσαν τα γιορτινά τους και παρα­κολουθούσαν τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου που είχε την τιμητική της.

Οι οικογένειες που γιόρταζαν την ονομαστική γιορτή κάποιου από τα μέλη τους έκαναν «πεντάρτο». Τον έναν από τους πέντε άρτους (λειτουργίες) μαζί με το τριγωνικό κόψιμο που έκανε ο παπάς κατά την ανά­γνωση των σχετικών ευχών, τον έπαιρναν στο σπίτι και τον μοίραζαν στην οικογένεια για «υγεία και ευλο­γία-). Τους υπόλοιπους τέσσερις τους έκοβαν σε φέτες και τις μοίραζαν στους χωριανούς την ώρα που έβγαι­ναν από την εκκλησία.

 

 

 

 

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Η γιορτή του Αγίου Σπυρίδωνα γιορτάζεται στις 12 του Δεκέμβρη. Χαρακτηριστικό της ημέρας: δεν κάνανε νυχτέρι για να μην βγάλουν σπυριά.

Πιστεύανε πως ο Λγιος Σπυρίδωνας γιάτρευε τα σπυριά.

ΤΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ

 

Την ημέρα αυτή (1 Φεβρουαρίου) σηκώνονταν οι νοικοκυραίοι πολύ νωρίς και έβγαιναν έξω στην αυλή κρατώντας κουδούνια ή βαρώντας τους τενεκέδες. Έ­μπαιναν μέσα στα κοτέτσια, τους στάβλους και τις α­χυρώνες και φώναζαν: «Φύγετε, ποντίκια, φύγετε, γιατί θα 'ρθει ο Τρύφωνας να σας κόψει το κεφάλι».

 

1η ΜΑΡΤΙΟΥ

Την Πρωτομαρτιά όλοι φορούσαν το «Μάρτη» και τον έβαζαν είτε στον καρπό του χεριού είτε στο δάχτυ­λο του χεριού είτε στο λαιμό. Σ' αυτή την περίπτωση κρεμούσαν στο «Μάρτη» και μια δεκάρα ή εικοσάρα. Οι άντρες έβαζαν «Μάρτη» στο λουρί. Επίσης έβαζαν «Μάρτη» στις πόρτες και στις ουρές και στα κέρατα των βοδιών.

Ο «Μάρτης» φτιαχνόταν με στρίψιμο άσπρης και κόκκινης κλωστής και τον φορούσαν ώσπου να δουν το πρώτο χελιδόνι. Τότε τον πετούσαν στα κεραμίδια και έλεγαν: «Μάρτη μου, να μου φέρεις κανούρια ρού­χα».

 

ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ

Αυτή την ημέρα δεν εργάζονταν. Καθάριζαν τα σπίτια τους και ασβέστωναν τις αυλές τους την παρα­μονή. Το πρωί πήγαιναν στην εκκλησία και το μεση­μέρι έτρωγαν οπωσδήποτε ψάρια.

 

γιοτρες