Πρωτοχρονιά

 

ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι νοικοκυρές έκαναν πίτες και τις ονόμαζαν πιτυρόπιτες. Γίνονταν με 20-30 φύλλα. Κάθε φύλλο ψηνόταν χώρια επάνω στη γάστρα, τα φύλλα τα τοποθετούσαν στο ταψί ένα-ένα και σε κάθε φύλλο βάζανε λίγο τραχανά και λάδι.

Στις άκρες του ταψιού βάζανε το φλουρί, το άχυ­ρο, το μαντρί, που το σχημάτιζαν με ένα ξύλο σε κύ­κλο (στρογγυλό), και το κλήμα. Όποιος από την οικο­γένεια έβρισκε το φλουρί κρατούσε το ταμείο της χρο­νιάς, όποιος το άχυρο τάιζε τα ζώα, όποιος το κλήμα φρόντιζε το αμπέλι και όποιος το μαντρί φρόντιζε τα πρόβατα.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γύριζαν όλοι έξω με τα όργανα. Τα τραγούδια συνοδεύονταν από κέφι και χορό. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς η εκκλη­σία καλεί τους πιστούς της πρωί-πρωί για να τελεσθεί η λειτουργία του Μ. Βασιλείου. Η οικογένεια, ντυμένη στα γιορτινά της, πηγαίνει στη λειτουργία. Στο δρόμο που συναντιούνται οι χωριανοί οι ευχές παίρνουν και δίνουν: «χρόνια πολλά, Καλή χρονιά, υγεία, του χρό­νου καλύτερα».

Μετά την εκκλησία γύριζαν όλοι στα σπίτια τους και το μεσημέρι έκοβαν την βασιλόπιτα.

Μεγάλη σημασία δίνανε στο ποιος θα κάνει ποδα­ρικό στο σπίτι τους. Πολλές φορές μάλιστα καλούσαν

στο σπίτι κάποιον που θεωρούσαν ότι έχει καλό ποδα­ρικό για να τους πάει καλά όλη η χρονιά.

Το καρναβάλι της Πρωτοχρονιάς

Το απόγευμα στις 4 περίπου ντύνονταν καρναβάλια και έκαναν παρέλαση. Οι κάτοικοι του χωριού χωρί­ζονταν σε δύο παρέες που αντιμάχονταν μεταξύ τους και πειράζονταν. Η μιά παρέα ξεκινούσε την παρέλαση από την πλατεία- κατέληγε πάλι σ' αυτή.

Η άλλη παρέα ξεκινούσε από τη διασταύρωση και στο τέλος κατέληγε εκεί.

Οι προετοιμασίες για τα καρναβάλια άρχιζαν πριν από ένα μήνα με ζήλο και μεράκι. Έραβαν τις στολές βράδυ για να μην μάθει η αντίπαλη ομάδα τι θα μασκα­ρεύονταν. Έβαζαν ακόμη και φρουρούς έξω από το σπίτι όπου ράβονταν οι στολές για να μη μαθευτεί. Αναφέρουμε το καρναβάλι του 1961 το οποίο ήταν και το πιο πετυχημένο κατά γενική ομολογία. Η μία παρέα παρίστανε τον Τρωικό Πόλεμο. Κατασκεύασαν και δούρειο ίππο ως εξής: άπλωσαν ένα άσπρο πανί στο πάτωμα, ζωγράφισαν το άλογο με κάρβουνο, το έραψαν και το γέμισαν με άχυρο. Οι πολεμιστές είχαν περικε­φαλαίες, ασπίδες, κοντάρια και περικνημίδες.

Η άλλη παρέα αναπαρίστανε την «Ιστορία της Ελ­λάδος». Κατασκεύασαν ένα πολεμικό πλοίο το οποίο δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα μονόξυλο τυλιγμένο με χαρτόνι. Επάνω στο πλοίο ήταν παραταγμένο όλο το... προσωπικό: πλοίαρχος, ναύτες, μούτσοι.